Att plugga körkortsteori på nätet

Att plugga körkortsteori på nätet

När jag tog mitt körkort… ja, vad kan det vara, för cirka 15 år sedan… så fanns det bara ett sätt att lära sig körkortsteorin på, och det var att råplugga ur Körkortsboken. Tro mig, det var inte kul, och det tog bra lång tid för mig att förstå allting, men det var det enda sättet (förutom dyra teorikurser på körskola, men det hade jag inte råd med precis efter gymnasiet när jag knegade på ett lager). Självklart gick det ju vägen till slut, på andra försöket klarade jag mitt teoriprov och uppkörningen lyckades jag klara direkt på första, och sedan dess har jag inte direkt tänkt på detta längre – inte förrän nu, när min kusin bad mig vara hans körlärare.

Eftersom reglerna säkert ändrats under dessa 15 år, och då jag säkert lagt till mig en del dåliga körvanor, beslöt jag mig för att ta en liten snabbtitt på vad man lär ut i teoriutbildningen idag. Frågade min kusin, han sa att han pluggade med hjälp av något som han kallade för körkortsfrågor. Han lät mig testa, och det var faktiskt riktigt coolt!

Frågornas upplägg var i form av olika test, typ ”Övningsprov” och ”Teoriprov”, man kunde också välja vilka kategorier man pluggade på om man ville. Allt som allt såg det väldigt proffsigt ut och man kunde knappa sig igenom test efter test på ett snabbt och smidigt sätt. När man väl avslutat ett test fick man direkt se hur många poäng man fått och därefter kunde man läsa igenom vilka frågor man svarat fel på, samt varför ett visst svar var rätt eller fel. Smidigt värre.

Hade något sådant funnits på ”min” tid så hade jag varit en oerhört glad ung man, eftersom det är klart roligare och smidigare än att nöta in saker från boken. Min kusin är också frälst, han säger att han bara använder boken som referens om det är något som han inte förstår i en fråga.

Hur är då mina teorikunskaper? Well, på ”min” tid var det klart färre frågor om miljö, och sedan hade ljag också oerhört dålig koll på släpvikter och liknande. Har under de 15 år jag haft körkort bara använt släp 2-3 gånger, så det känns inte direkt aktuellt att alltid kunna rabbla upp exakt hur mycket kilo släp man får dra, särskilt som det alltid går att snabbt kolla upp ifall man nu ska dra tungt och är osäker. Men när det gällde trafikregler och skyltar hade jag såklart inga fel, så i slutändan är nog mina kunskaper som förväntat – bra när det gäller allt som rör den dagliga trafiken och trafiksäkerhet, lite sämre när det kommer till utsläpp och släpvikter…

Kommentarer är stängda.