Omvandla huset till bättre pension

Omvandla huset till bättre pension

Många som blir pensionärer blir överraskade över hur lite pension som de får. Det är inte ovanligt att det enbart är 50 % av tidigare lön vilket självklart skapar en mycket stor ändring i vardagen.

Samtidigt är det många pensionärer som bor i villor eller bostadsrätter som är mycket lågt belånade. En väg att gå för att få mer pengar att röra sig med varje månad är att ”omvandla huset till bättre pension”, något som Pensionsportal.se skrivit om.

Kapitalfrigöringskredit – Dyrt men smidigt

En väg är att belåna hela fastigheten och teckna en så kallad kapitalfrigöringskredit. Det innebär att bostaden belånas upp till 60 % (nivån kan variera hos olika aktörer) och pengarna betalas ut i klump eller per månad. Någon ränta eller amortering betalas inte vilket innebär att personen som tecknat lånet verkligen får pengar att röra sig med.

Den räntan som uppstår läggs däremot ”på hög”. När personen flyttar från boende, och därmed säljer det, frigörs kapital som används för att lösa lånet. Det andra alternativet är att personen dör varpå fastigheten säljs och lånet blir löst.

Det är en smidig lösning – men dyr. Dessa bolån har ofta en ränta som är 2 – 2,5 gånger högre än en vanlig bolåneränta. Orsaken är det fördelaktiga upplägget för kunden.

Pension, ekonomi och boende

Bolån – Låna medan det fortfarande är möjligt

Ett annat alternativ är att teckna ett klassiskt bolån på bostaden. Visserligen behöver amortering och ränta betalas varje månad men utifrån hur lång återbetalningstid som dessa lån har skapas inte speciellt hög kostnad.

Som låntagare går det ju även att räkna ut hur stor summa som ska betalas per år och avsätta detta i förväg av den utbetalade summan. Detta i exempelvis 10 år då man ändå förväntas sälja bostaden och därmed lösa lånet.

Att få bolån som 80-åring är betydligt svårare än att få lån som 60-åring. Detta utifrån att banken vill ha säkerheten i att lånet verkligen kommer kunna återbetalas. Det kan därmed vara en fördel att se över ekonomin redan i början av pensionsåren och räkna på hur mycket som kommer att ges i pension.

Ska fastigheten belånas medan man bor kvar? Ska man leva snålt fram till den dagen då flytten är oundviklig och den säljs? Finns andra inkomstkällor än pension? Hur mycket sparat kapital finns och hur länge räcker det?

Kommentarer är stängda.