Se upp med bonuspoängen på kreditkorten

Se upp med bonuspoängen på kreditkorten

Att få ”poäng för varje krona” kan låta lockande och att få bonus på samtliga inköp är självklart en av de fördelar som kan hitta på kreditkorten. Men det är lätt att övervärdera bonusprogrammen eller missa dess fördel helt och hållet.

Det finns flera kreditkort som ger bonuspoäng till den som använder kortet. En del av dessa är gratis medan andra kostar några hundra per år. Oavsett så brukar bonussystemet användas regelbundet när kreditkorten ska marknadsföras. Det är löften om ”poäng på varje krona” eller att man får ”poäng som blir till resor”. Det finns självklart fördel med de poäng man kan tjäna. Men det lönar sig även att granska villkoren.

”En poäng per krona”

Det spelar ingen roll om du får 1 poäng per krona eller 10 poäng per krona. Det som i detta fall är relevant är hur mycket en poäng är värd. Behövs det 100 poäng, 1000 poäng eller 10 000 poäng för att du ska få en återbäring på 100 kr? Att marknadsföra ett kort med att man får en poäng per krona säger alltså egentligen ingenting. Utöver att man får poäng.

Är kreditkortet verkligen så bra?

Blir man verkligen så överlycklig över ett bra kreditkort? Knappast 😀

”Poäng som ger resor”

Flera kreditkort ger poäng som sen kan användas till att köpa olika slags resor så som flygbiljetter, tågbiljetter eller båtbiljetter. Det i sig är inte konstigt. Däremot brukar bolagen inte vara lika tydliga med hur många poäng som behövs. Med andra ord hur mycket man måste handla för att få en gratis resa.

På en vanlig bonus är poängen är värda 0,5 – 1% av inköpet. Den som handlat för 100 000 kr under ett år med kortet får alltså poäng motsvarande 500 – 1000 kr. Om resan kostar 5 000 kr kommer det alltså ta fem år innan man samlat ihop rätt antal poäng.

Men här måste man även ha koll på hur länge poängen är aktuella. Det finns kreditkort där man måste lösa in poängen inom 24 månader efter att man tjänat in dem.

Poäng på allt – men upp till viss gräns

Att få poäng på allt gäller ofta – men inte alltid. Bensinbolagen har vardera kreditkort som ger poäng på nästan alla inköp. Men några poäng ges inte om man väljer att tanka hos en konkurrent.

Andra kort har begränsning för hur många poäng man kan få per år. Det gäller exempelvis Ullaredkortet där man får poäng upp till inköp på 100 000 kr varje år. Eftersom bonusen är 1% får man alltså maximalt 1000 kr.

Självklart är bonusen bra – men inte så överdrivet bra som reklamen ofta säger.

Kommentarer är stängda.