Vem var populärast i Almedalen 2014?

Vem var populärast i Almedalen 2014?

Almedalsveckan är den överlägset största politiska händelse som sker årligen. År 2014 var det extra stort eftersom det var valår. Tusentals besökare tog sig till den lilla staden på Gotland för att se politiker tala, föra fram sin egen åsikt eller bara njuta av stämningen som snarast kan jämföras som en festivalstämning. Men vem var populärast under veckan? Allt beror på hur man ser på ordet. Men Sveriges Radio gjorde i alla fall några infallsvinklar på detta och de presenterade bland annat följande. (Sifforna gäller alltså enbart exakt under Almedalsveckan)

Sociala Medier – Att synas är att finnas och detta inte minst i sociala medier. Sverigedemokraterna blev omnämnd flest gånger med hela 8870 inlägg på Twitter om partiet. Därefter kom Miljöpartiet som fick nöja sig med 6900 gånger.  Resterande (även FI) låg på en siffra kring 5000.

Störst Publik – Det parti som skulle få mest röster(enligt statistiska undersökningar) i Juli 2014 var Socialdemokraterna. Kanske var det därför som Stefan Löfven hade störst publik när han pratade under Almedalsveckan. Detta med 5500 åhörare. Han pratade på en söndag och man kan då skylla detta på att fler var lediga än under de vardagar som vissa andra partier fick prata. Men det sägs emot av Centerpartiet. Det var det parti som hade minst antal personer som lyssnade och de talade även de på en söndag.

Twittrade ledare – Även om SD vann tävlingen om att bli nämnd flest gånger på Twitter så vann inte partiet tävlingen om vilken partiledare som blev omnämnd oftast på detta sociala media. Det var nämligen Reinfeldt som tog hem det med 18670 tillfällen. Detta kan jämföras med Löfven som nämndes 14070 gånger.

Dessa siffror kan ses som enbart rolig fakta men det kan även vara en vink åt de politiska partierna om hur de bör jobba vidare. Det finns ett uttryck som heter ”all reklam är bra reklam”. Det kanske inte är helt sant men att synas och höras i sociala medier är mycket viktigt. Detta oavsett om man blir bejublad eller bespottad. Att någon som inte gillar en åsikt startar en diskussion kring detta kan vara droppen som gör att någon annan blir intresserad och röstar exakt emot detta.

Kanske är det siffror som politikerna tar med sig och analyserar inför nästa val år 2018.

Kommentarer är stängda.